Annonce

Annonce

Høner går ud af et mobilt hønsehus

Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Arkivfoto: Irene Brandt

Skærpet fosforloft på husdyrbrug

En ny gødningsbekendtgørelse sænker loftet for tildelt fosfor. Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes.

Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Fødevareministeriet har udsendt en ny gødningsbekendtgørelse, der 1. august 2022 sænker loftet for tildelt fosfor fra 35 til 33 kg P/ha. I 2025 sænkes det yderligere til 29 kg P/ha.

Konsekvensen af at ramme fosforloftet på en økologisk bedrift er, at arealkravet øges, og kvælstofniveauet sænkes, fordi der ikke findes mange kvælstofholdige gødninger, som ikke også indeholder fosfor. Øgro-N15 og nogle biprodukter som bl.a. vinasse vil dog kunne anvendes til formålet, fremgår det af en artikel på LandbrugsInfo af Sven Hermansen og Birgit Ingvorsen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

For grise og fjerkræ kan reduktionerne have betydelige konsekvenser. Arealkravet vil for 10.000 æglæggere stige fra 61 til 73 hektar harmoniareal med de gældende fodernormer, viser beregningerne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det vil dog kunne reduceres til 58 ha med en ændret foderstrategi.

Fosforloftet er allerede nu det første af tre lofter, som økologiske griseproducenter møder, og det vil det også være fremover. Soholdere har yderligere den særlige udfordring, at kun en meget lille del af gødningen kan flyttes til andre marker eller eksporteres ud af bedriften.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg